Bent u op zoek naar practische informatie omdat u het Namenmonument wilt bezoeken? U vindt deze informatie op de pagina Bezoek monument
De locatie Weesperstraat is gelegen in de Oostelijke binnenstad van Amsterdam, dichtbij het Jonas Daniël Meijerplein, aan de rand van de Plantage- en Weesperbuurt. De geschiedenis van deze buurt is sterk verbonden met de geschiedenis van het Amsterdamse Jodendom. Op loopafstand van deze locatie bevinden zich monumenten en bijzondere gebouwen die elk op een eigen manier een onderdeel van de Joodse geschiedenis belichten. De Weesperstraat was voor de Tweede Wereldoorlog nagenoeg 100 procent Joods bewoond.
Foto’s van de straat tonen een drukke, rommelige, levendige woon- en winkelstraat: een bruisend hart van de oude Jodenbuurt.
Na de bevrijding in 1945 was deze eens zo drukke, bloeiende straat verlaten en verwaarloosd.
Het gemeentebestuur maakte plannen voor sanering: de huizen werden gesloopt, er werd nieuwbouw gepleegd en een drukke verkeersader aangelegd. Tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht werd een groenstrook onbebouwd gelaten: dit nu is de plek die door de Gemeenteraad van Amsterdam is aangewezen voor het Nationale Holocaust Namenmonument, een plek die centraal ligt in die eens zo drukke, rommelige, levendige oude Jodenbuurt!
De Weesperstraatlocatie is om meerdere redenen geschikt voor de plaatsing van het Namenmonument. Vanwege de ligging aan de rand van de Plantage- en Weesperbuurt is de geschiedenis van de locatie sterk verbonden met de geschiedenis van het Amsterdamse Jodendom. De vestiging van het Namenmonument op deze locatie geeft aanleiding tot verbetering van de openbare ruimte van dit deel van de Weesperstraat. De locatie verandert, door plaatsing van het Nationaal Holocaust Namenmonument, van een anonieme passantenruimte in een plek vol betekenis.
U kunt zelf namen kiezen of de computer namen voor u laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>