Er zijn veel plaatsen waar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar een monument met de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust op één centrale plek was er nog niet. Voor nabestaanden is zo’n monument van grote waarde. Er is immers geen graf waar zij heen kunnen om hun familie te gedenken.
Daarnaast dient het Nationaal Holocaust Namenmonument een educatief doel. Een gedenkplaats met ruim 102.000 namen confronteert huidige en toekomstige generaties met de onwaarschijnlijke omvang van de vernietiging van miljoenen mensen in Europa. Zo waarschuwt het monument ook volgende generaties voor de afschuwelijke gevolgen die racisme en discriminatie uiteindelijk kunnen hebben.
De locatie voor het Nationaal Holocaust Namenmonument is de Weesperstraat in Amsterdam. Deze locatie ligt in het hart van de vroegere Jodenbuurt. Het monument wordt omringd door gedenkplaatsen als de Hollandsche Schouwburg, het Joods Historisch Museum, de Portugese synagoge, het Verzetsmuseum en het Wertheimpark met het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'. Lees meer over de historie van deze locatie aan de Weesperstraat.
Op het Nationaal Holocaust Namenmonument staan de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Alle mensen die in of op weg naar de concentratie- en vernietigingskampen om het leven zijn gekomen en waarvan geen graf bekend is, staan op het monument vermeld. Het gaat om meer dan 102.000 Nederlandse Joden en 220 Sinti en Roma.
Het Nationaal Holocaust Namenmonument is het eerste en enige monument waar alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust met hun voor- en achternaam, geboortedatum en hun leeftijd bij overlijden op staan. Het is daarmee een monument waar ieder slachtoffer afzonderlijk en alle slachtoffers tezamen kunnen worden herdacht. Voor veel nabestaanden biedt het namenmonument eindelijk een plaats waar zij naar toe kunnen gaan om hun omgebrachte familie te herdenken.
Daarnaast dient het namenmonument een educatief doel. Geen enkel monument in Nederland kan de onwaarschijnlijke omvang van de vernietiging zo inzichtelijk maken als een namenmonument met meer dan 102.000 afzonderlijke namen van slachtoffers. Zo waarschuwt het monument ook volgende generaties voor de afschuwelijke gevolgen die racisme en discriminatie uiteindelijk kunnen hebben.
Het Nederlands Auschwitz Comité is er niet alleen om de slachtoffers van Auschwitz te herdenken. Het Comité richt zich in bredere zin op de herdenking van alle Holocaustslachtoffers en op het voorkomen van een herhaling van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Holocaust Namenmonument dient beide doelen. Het is een gedenkplaats die huidige en toekomstige generaties bewust maakt van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.
De financiering van het Nationaal Holocaust Namenmonument berustte in hoofdzaak op adoptie van namen en sponsoring. Het adoptieprogramma stelt nog steeds iedereen in Nederland en daarbuiten in staat bij te dragen aan de zorg voor dit bijzondere monument. Donaties worden o.a. gebruikt voor educatieve programma's voor scholieren.
Meer over het adopteren van namen vindt u op de pagina adopteer een naam. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te doneren als supporter of sponsor. Meer over deze mogelijkheden vindt u op de pagina Word supporter of sponsor.
Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies.
Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!