55 studenten Mediacollege werken aan Holocaust Namenmonument |
10-07-2020 |
In de afgelopen weken hebben 55 leerlingen van het Mediacollege Amsterdam zich - in het kader van hun eindexamen - gebogen over het Nationaal Holocaust Namenmonument. Hen was gevraagd om voor het Nederlands Auschwitz Comité na te denken over de beste manieren waarop wij de jeugd beter kunnen bereiken. Ze hebben daarvoor leeftijdsgenoten geïnterviewd, overlevenden gefilmd, hebben reportages gemaakt in Westerbork, gesproken met de directie van het Verzetsmuseum, ontroerende stukken geschreven, instagramstory’s en vlogs gemaakt, en nog veel, veel meer.
We zijn overspoeld met prachtige en inspirerende ideeën en aanbevelingen. Het heeft ons onder meer veel geleerd over de manier waarop we onze boodschap beter via de sociale media kunnen verspreiden. Veel werk aan de winkel!
Het was prachtig te zien dat 55 jonge mensen enthousiast en gedreven heel inhoudelijk aan de slag zijn gegaan met het thema ‘Nooit meer Auschwitz’. Een team vanuit het Auschwitz Comité heeft samen met docenten van de opleiding alle presentaties bekeken en met de studenten besproken. We zijn trots op die studenten, en zullen zeker met hun voorstellen verder aan de slag gaan. De studenten zijn allemaal geslaagd. De samenwerking is bovendien zo goed bevallen, dat we volgend leerjaar waarschijnlijk weer meewerken aan de eindexamenopdracht.
Op 30 september 1941 moesten 31 leerlingen van de toenmalige Amsterdamsche Grafische School de opleiding verlaten. Hun namen zijn niet bekend. Bij het afstuderen van de studenten van het leerjaar 2019-2020 heeft het Mediacollege de namen geadopteerd van 31 jongeren die tijdens de Holocaust uit Amsterdam zijn weggevoerd en vermoord in de nazivernietigingskampen in Polen. Ze woonden in de omgeving van de Dintelstraat, waar destijds de Amsterdamsche Grafische School gevestigd was, voorloper van het huidige Mediacollege. Voor deze gelegenheid is een speciaal certificaat gemaakt dat alle geslaagden mee hebben gekregen.
Voor het Auschwitz Comité was deze reactie vanuit de opleiding eigenlijk wel het allerbelangrijkst: “Ook van ouders kregen we te horen dat hun zoon of dochter zich opeens uit eigen interesse en niet alleen omdat het een examenopdracht was, voor de Holocaust ging interesseren. Dus missie is zeer geslaagd.” En met die laatste woorden, zijn wij het meer dan eens.
De werkzaamheden op het bouwterrein zijn in volle gang. Op deze foto van Dirk Spits kun je zien dat de contouren van het monument al een beetje zichtbaar worden.
Op deze pagina staat het meest actuele nieuws over het bouwproces en een livestream verbinding met de bouwlocatie.
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Bouw mee >>