Gemeenteraad Amstelveen bezoekt Namenmonument |
04-10-2023 |
Op woensdag 4 oktober 2023 bezocht de gemeenteraad van Amstelveen (B&W, raads- en burgerleden) het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.
Amstelveen was een van de eerste gemeenten die namen adopteerden op het Nationaal Namenmonument in Amsterdam van vermoorde Joodse inwoners uit Amstelveen.
In gesprek met burgemeester Tjapko Poppens: "Er was een raadsgesprek gepland om bij te praten over diverse projecten in het kader van het Joods (historisch) erfgoed en over (het voorkomen van) discriminatie, uitsluiting en vervolging. Het leek ons een goed idee het raadsgesprek te beginnen met een bezoek aan het Namenmonument. De hoge opkomst gaf aan dat dit onderwerp leeft bij de raads- en burgerleden."
Burgemeester Poppens: "Tijdens het raadsgesprek is gesproken over alle lopende projecten en initiatieven. Er werd in gezamenlijkheid nagedacht over het belang om dit onderwerp levend te houden en samen na te denken over wensen en behoeften voor de toekomst. De afgelopen jaren heeft de gemeente Amstelveen met verschillende projecten aandacht geschonken aan het Joods historisch erfgoed en de lokale oorlogsgeschiedenis.
In 2020 is in Amstelveen een namenmonument 'Nooit meer terugkomen', ter nagedachtenis aan de 166 Amstelveense Joodse slachtoffers, gerealiseerd. Dit is tot stand gekomen in samenwerking tussen de gemeente Amstelveen en de stichting Amstelveen Oranje. Daarnaast zijn in totaal 47 Stolpersteine geplaatst in het trottoir."
Burgemeester Poppens: "In opdracht van de gemeente Amstelveen is door de Radboud Universiteit een onderzoek uitgevoerd naar de onteigening van Joods vastgoed in Amstelveen."
De Stichting Amstelveen Oranje heeft onderzoeker Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in het kader van het project ‘Nooit meer Teruggekomen’ opdracht gegeven de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen in beeld te brengen, maar eveneens de jaren ervoor en erna. Het onderzoek richt zich op de periode 1930-1970. Daarnaast heeft de gemeente een leerlijn laten opstellen over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen, waarbij leerlingen van de basisscholen een bezoek kunnen brengen aan de educatief ingerichte bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Ankerpunten zijn herdenken, educatie en bewustwording van de oorlogshistorie.
Met betrekking tot educatie op het voortgezet onderwijs bekijken we op dit moment of we ook daar meer aandacht kunnen besteden aan de lokale oorlogsgeschiedenis, de Joodse historie en de Holocaust. "Naast educatie en bewustwording vinden we herdenkingen belangrijk en dat onze bestuurders daar zichtbaar bij aanwezig zijn."