Leerlingen bezoeken het Nationaal Holocaust Namenmonument |
12-05-2023 |
Leerlingen van het Montessori Lyceum Oostpoort uit Amsterdam en het Etty Hillesum Lyceum Het Stormink uit Deventer brachten op 9 en 11 mei een bezoek aan het Nationaal Holocaust Namenmonument.
Zij deden dit in het kader van het Brievenproject ‘(Niet) van gisteren’, georganiseerd door JMW. Doel van dit project is om de leefwerelden van jong en oud, vanuit diverse culturele achtergronden, joods en niet joods, nader tot elkaar te brengen.
De leerlingen van de beide scholen, waaronder veel migrantenkinderen en vluchtelingkinderen, hebben gedurende het project gecorrespondeerd met enkele Joodse ouderen, geboren kort voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn met elkaar gaan schrijven over hun leven en over hun geschiedenis. Soms ligt de leefwereld van de schrijvers ver uit elkaar, soms herkennen de ouderen en jongeren ervaringen van elkaars leven. De briefwisselingen zijn opgenomen in het boekje “Niet van gisteren”.
Het eindprogramma van het project bestond onder meer uit een bezoek aan de Portugese Synagoge en een korte wandeling door de voormalige Joodse wijk, onder leiding van een host (gids) van het Joods Cultureel Kwartier. In het Joods Museum vond een afsluitend gesprek plaats tussen de ouderen en jongeren die elkaar op dat moment voor het eerst in levenden lijve ontmoetten.
Het programma werd afgesloten met een gezamenlijk bezoek aan het Nationaal Holocaust Namenmonument. Namens het Nederlands Auschwitz Comité gaf Walter van Rossum een korte toelichting op de betekenis en het belang van het monument. De jongeren gingen vervolgens samen met de ouderen op zoek naar namen. Ook legden zij steentjes.
Het bezoek aan het Namenmonument maakte veel los bij de aanwezige jongeren en ouderen:
“Geen woorden voor de hoeveelheid namen die op de stenen staan.”
“Ik heb stenen gevonden met mijn leeftijd, 15 jaar, erop. Dat had ik kunnen zijn.”
“Zoveel namen, hier word ik verdrietig van.”
“We hebben in andere tijden een oorlog meegemaakt en dat verbindt en geeft herkenning.”
De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Sharon Zijlstra en Swaan Nolte
Terug