Voorzitter van Nationale Raad Oostenrijk bezoekt Namenmonument |
23-01-2024 |
Wolfgang Sobotka, voorzitter van de Nationale Raad in Oostenrijk bezoekt het Nationaal Holocaust Namenmonument
Wolfgang Sobotka, maakt zich vooral zorgen over de alarmerende toename van het antisemitisme sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël en bezocht andere Europese steden zoals Berlijn, Brussel en Amsterdam om meer te weten te komen over de huidige situatie van de Joodse gemeenschappen daar. President Sobotka benadrukt dat het Oostenrijkse parlement zichzelf als een belangrijke herdenkingsplaats beschouwt en steunt talrijke initiatieven om de verschrikkelijke wreedheden van de Holocaust te herdenken en antisemitisme op alle niveaus te bestrijden.
Om dit te bereiken voert het Oostenrijkse parlement tweejaarlijks een grondig landelijk antisemitismeonderzoek uit, richt het zich op antisemitisme in hun werk voor democratie educatie en is het drie jaar geleden begonnen met het toekennen van de Simon-Wiesenthal-prijs ter ere van initiatieven uit het maatschappelijk middenveld in de strijd tegen antisemitisme.
Tijdens zijn verblijf in Amsterdam bezocht president Sobotka ook het Nationaal Holocaust Namenmonument: ‘Toen ik het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam bezocht, waren mijn indrukken diep ontroerend. Het monument bevindt zich in de voormalige Joodse wijk en dient als een sombere herinnering aan de wreedheden begaan tijdens de Holocaust en de Porajmos. De symbolische betekenis wordt versterkt door de ligging aan de westkant van de Weesperstraat, te midden van historische monumenten, waardoor de collectieve herinnering wordt benadrukt van degenen die zijn gearresteerd, gedeporteerd en op tragische wijze vermoord. De namen van de ongeveer 102.000 Joodse slachtoffers en de 220 Roma- en Sinti-slachtoffers uit Nederland op het Namenmonument draagt bij aan de diepgang en breedte van de herinnering aan hen. Terwijl ik daar stond, kon ik niet anders dan nadenken over de ernst van de geschiedenis die het vertegenwoordigt en het belang van het herdenken en eren van degenen die hun leven verloren. Het is onze plicht om onze gemeenschappelijke historische verantwoordelijkheid voor wat er tussen 1938 en 1945 in het gebied van Duitse invloed is gebeurd te benadrukken en serieus te nemen, en om ervoor te zorgen dat de postulatie van ‘Nooit meer’ niet slechts een zinsnede is, maar een geleefde verbintenis in de praktijk.' Aldus president Sobotka. David Pinchasov, adviseur van de president voor onderwijszaken en de strijd tegen antisemitisme, maakte eveneens deel uit van de delegatie.
Het Oostenrijkse parlement neemt ook deel aan de #WeRemember-campagne rond de Internationale Holocaustherdenkingsdag met initiatieven zoals de verlichting van de gevel van het parlement of een speciale ‘Kaddish’-tentoonstelling die ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust in het parlement zal worden gehouden.
Wolfgang Sobotka: "Ik wil Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, bedanken voor de ontroerende rondleiding bij het Namenmonument."
Foto's: David Pinchasov en Walter van Rossum
Terug