Waar blijft het holocaustmonument? |
20-04-2016 |
Amsterdamse stadsbestuur moet niet langer dralen en het Wertheimpark aanwijzen om een nationaal Holocaustmonument te realiseren, schrijft Wim de Wagt in een opiniestuk in Het Parool.
DOOR: WIM DE WAGT 20 APRIL 2016, 19:00 Het Parool
Nadat het Nederlands Auschwitz Comité in 2014 zijn plan had gepresenteerd voor een Nationaal Holocaustmonument in het Wertheimpark brak een storm van protest los. Op dit monument moeten de namen komen van alle ongeveer 102.000 door de nazi's vermoorde Nederlandse Joden en de 220 vermoorde Sinti en Roma. Het verhaal van de Holocaust wordt tot nu toe in Nederland nergens aan de hand van het leed van alle individuele slachtoffers verteld.
Het vijf miljoen euro kostende namenmonument moet worden bekostigd door fondsenwerving én door de namen van de slachtoffers 'te laten adopteren' door particulieren. Naar verwachting zijn het vooral nabestaanden die dit op zich zullen nemen. Voorlopig is er nog een fors gat in de begroting.
Controverse
Vooral buurtbewoners tekenen protest aan tegen het monument, hierin bijgestaan door de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers. In het park ligt al het door Wolkers ontworpen Spiegelmonument, dat in opdracht van datzelfde Auschwitz Comité werd geplaatst. Het ontwerp voor het namenmonument is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind.
Vanwege de controverse over het Wertheimpark maakt het stadsbestuur nu een inventarisatie van verschillende andere mogelijke locaties. Het is schrijnend dat de verwezenlijking van het monument zo lang op zich laat wachten. De indruk ontstaat dat het hier om een lokale ruzie en plaatselijke belangen gaat, terwijl we het hebben het over ons nationale verleden.
Lees het volledige artikel in Het Parool >>
Terug