Annette Nijboer |
23-09-2021 |
Boris Kahn was natuurkundige en werkte vanaf 1939 op het Fysisch Laboratorium in Groningen.
Mijn vader, Ben Nijboer, heeft in Groningen natuurkunde gestudeerd en zo hebben mijn ouders Boris en zijn vrouw Ida (Iet) leren kennen. Iet en mijn moeder Ali werden vriendinnen. Of de beide mannen naast vakgenoten ook vrienden waren, weet ik niet.
Boris is in 1943 tijdens een razzia in het Amsterdamse getto, waar zij inmiddels verplicht woonden, weggehaald en in Sobibor vermoord. Hun peuterdochter Thamar hadden ze toen al laten onderduiken. Iet lag tijdens de razzia in het kraambed en is voor het moment met de baby achtergelaten.
Iet heeft zichzelf en baby Shulamit kunnen laten onderduiken (elk apart en ook apart van Thamar!).
Mijn ouders hebben het nooit verteld, maar uit het dagboek dat mijn moeder in het laatste oorlogsjaar ‘44-‘45 bijhield, blijkt terloops dat zij maandelijks een bijdrage aan de onderduik van Iet overmaakten. Na de oorlog, toen gebleken was dat Boris niet meer terug kwam, heeft, als ik me niet vergis, mijn vader de baan van Boris Kahn als conservator van het Fysisch Lab gekregen.
Iet is na de oorlog met de meisjes naar Palestina geëmigreerd, maar heeft met Thamar mijn ouders nog wel eens opgezocht in Nederland, dat herinner ik me.
Om alle redenen hierboven heb ik de naam van Boris Kahn geadopteerd.
Annette Nijboer, jongste dochter van Ben en Ali Nijboer-Wildeman.
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -