Bert Weggemans |
04-10-2021 |
Bram Gottfriedt
(Roswinkel, gemeente Emmen, 1892, vermoord in Midden Europa 1944)
Aron Gottfriedt
(Roswinkel, gemeente Emmen, 1890)
Jannette Gottfriedt
(Roswinkel, gemeente Emmen, 1888 – vermoord in Auschwitz, 1942)
Bram was de damvriend van mijn vader Jan Weggemans op de damclub in Roswinkel, gemeente Emmen, al jaren vóór de oorlog tot en met de dag van zijn deportatie in het najaar van 1942. Elke maandagavond kwam de damclub bij elkaar in het dorpscafé van Willem Wilken. Als het enigszins kon speelden ze tegen elkaar. Ze waren goede vrienden en op het dambord zeer aan elkaar gewaagd. De regel in de club was dat de leden om en om hun eigen dambord meenamen voor de onderlinge wedstrijden. Deze damborden waren met de hand vervaardigd door de plaatselijke veldwachter die ook lid was van de damvereniging. Toen Bram in het najaar van ’42 samen met zijn broer Aron en zijn zus Jannette werd weggevoerd naar het dichtbij gelegen doorgangskamp in Westerbork, maakte dat mijn vader diep verdrietig. Vanaf die dag is hij nooit meer naar de damclub geweest, want zijn beste kameraad was weg, en zijn lot en dat van zijn broer en zus deed het ergste vrezen.
Het dambord waarop mijn vader en Bram hun onderlinge wedstrijden hadden gespeeld is er nog. Het staat bij mij in de keuken, ik heb het geërfd toen mijn vader in 1987 overleed. Toen mijn eigen kinderen klein waren heb ik er met hen, en zij met elkaar, jarenlang wedstrijdjes op gespeeld.
Een stille getuige van de Holocaust staat bij mij in huis, ik zie het elke dag.
Daarom heb ik voor Bram een gedenksteen geadopteerd, net als voor zijn broer Aron en zijn zus Jannette. Opdat hun namen nooit verloren mogen gaan.
Ik ben in hetzelfde dorp geboren als Bram, Aron en Jannette, tien jaar na de oorlog.
Bert Weggemans, Roswinkel
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -