Elsa Blaaser - van Gool |
05-05-2018 |
Ik heb mijn eigen naam geadopteerd: Elsa Louise van Gool.
Zij was de zus van mijn vader en ik ben als eerstgeborene naar haar vernoemd.
Elsa Louise (1913-1944) was actief als lid van de verzetsorganisatie LO/LKP betrokken bij de hulpverlening aan onderduikers. Zij verborg een joodse onderduikster in haar woning, deze had door de wc te gebruiken op een moment dat het huis leeg had moeten zijn, haar aanwezigheid verraden. Waarschijnlijk is ze door buren aangegeven. Ze werd op 17 juli 1943 opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel, op 19 augustus overgeplaatst naar Kamp Vught.
Omdat ze half-joods was werd ze op 2 maart overgebracht naar Westerbork en de volgende dag op transport naar Auschwitz, waar zij kort daarop (6 maart 1944) is vermoord.
Mijn vader Otto zat ook in het verzet en overleefde Oranjehotel en 3 concentratiekampen: (Nacht & Nebel) Nazweiler, Dachau en Buchenwald.
Mijn Oma Julia heeft korte tijd in Vught gevangen gezeten. Zij verborg wapens in het schuurtje in de achtertuin en hield vergaderingen met de Binnenlandse Strijdkrachten in haar woning. Zij overleefde de oorlog doordat ze als Jodin met een Lutherse man was getrouwd.
Ik ben trots op mijn familie.
Elsa Blaaser - van Gool
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Bouw mee >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -