Floris van Os |
12-12-2021 |
Ernst Scheuer was de zoon van Jakob Scheuer en Helene Daniël Scheuer. Zijn zusters zijn Ilse en Ruth.
Ernst woonde sinds 1935 bij zijn grootmoeder Jannette Behr-Daniël in Bilthoven. Na de Kristallnacht in 1938 kwamen daar ook zijn moeder Helene Scheuer-Daniël en zijn twee zusters Ilse en Ruth wonen.
In 1942 waren er ook beperkingen voor de Joden in Bilthoven, die opgelegd werden door de Duitse bezetter. Zijn vader Jakob Scheuer was met andere illegale Joodse vluchtelingen ondergebracht in Kamp Westerbork. In deze onzekere tijden waarin men niet wist wat er zou gaan gebeuren vond er een familieberaad plaats. Hieruit kwam dat het verstandig was om als gezin zo lang mogelijk bij elkaar te blijven. Er werd besloten dat het gezin vrijwillig zou vertrekken naar Kamp Westerbork om daar samen te zijn met hun vader.
Westerbork werd gebruikt door de regering van Nederland om Joodse vluchtelingen die illegaal Nederland waren binnengekomen onder te brengen. Toen de Duitsers Nederland bezetten op 10 Mei 1940 werden alle illegale Joodse vluchtelingen, die in de vluchtelingenkampen Reuven en Hoek van Holland zaten, ook ondergebracht in Westerbork. Na de februaristaking op 25 februari 1941 verhardde het gezag van de Duitse bezetter en werd de Joodse bevolking gescheiden van de Nederlandse. In juli van 1942 werd Westerbork officieel overgedragen aan de Duitse bezetter. Het systematische overbrengen van Joden vanuit heel Nederland naar Westerbork begon op 14 juli 1942. Op 5 september 1942 besloot de familie vrijwillig naar Kamp Westerbork te gaan om samen te zijn met hun vader. De familie maakte toen deel uit van de permanente kampbevolking. De veronderstelling was dat ze voorlopig niet zouden worden gedeporteerd omdat Jakob Scheuer deel uitmaakte van de permanente bewoners van Kamp Westerbork. Kort nadat zij arriveerden kwamen ook de andere familieleden, grootmoeder Daniël, tante Frieda Daniel, en oom Jozef Daniel en deze familieleden werden kort na hun aankomst gedeporteerd naar Auschwitz en werden na aankomst vergast.
In 1944 werd Ernst gearresteerd omdat hij had vergeten zijn pet af te nemen in de nabijheid van een Duitse kampbewaker. Als resultaat van dit ogenschijnlijk kleine incident werd Ernst gearresteerd en in de kampgevangenis geplaatst. Wij leerden kort daarna dat Ernst op de volgende dinsdag op het wekelijkse transport gezet zou worden met onbekende bestemming (Concentratiekampen) maar vader Jakob Scheuer besloot als Ernst gaat gaan wij ook. En zo gebeurde. Heer Hausman van de administratie had voorzichtig contact gezocht met Jakob Scheuer en hem verteld dat zo lang dat mogelijk was hij de familie kon behoeden voor het wekelijkse transport, maar hij kon niets doen om het transport van Ernst te vertragen. Jakob, Helene en de 3 kinderen vertrokken vrijwillig met het wekelijkse transport van 18 januari 1944 naar Theresienstadt. Het verblijf daar duurde maar een aantal maanden. Het Deense Rode Kruis kwam Theresienstadt bezoeken om polshoogte te nemen hoe de woon- en leefomstandigheden waren. De Duitsers gaven permissie aan het Deense Rode Kruis voor een bezoek aan Theresienstadt. In preparatie voor het bezoek aan Theresienstadt werd de stad opgeknapt en het aantal bewoners werd gereduceerd en dit gebeurde door middel van transporten naar ander concentratiekampen. Tussen september 1943 en mei 1944, net voor het bezoek van het Deense Rode Kruis, vonden in totaal zeven transporten plaats van 17.517 Joden. Zij vonden allen de dood in de gaskamers van Auschwitz.
Ernst overleed op 16 april 1945 in Schwartzheide (Senftenberg) een sub-kamp van Sachenhausen op de leeftijd van 22 jaar.
Zijn ouders Jakob and Helene Scheuer kwamen om in Auschwitz, zijn zusters Ilse en Ruth overleefde de verschrikkingen van Auschwitz, Birkenau, Stutthof, Praust en de Dodenmars die daar op volgde. Zij beiden waren de enige overlevenden.
Floris van Os
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -