Fred Thie |
12-12-2021 |
Van juni 1943 tot juli 1954 heb ik gewoond op Tilanusstraat 24’ te Amsterdam. Sinds kort weet ik wie er vóór ons op het adres woonden, waar mijn moeder bijna vijftig jaar gewoond heeft. Dat was de familie Kirschbaum, vader Aäron, moeder Esther en Jozef, een zoon van 19 jaar oud. Joden die in Polen geboren waren en in Nederland terecht waren gekomen, waarschijnlijk op de vlucht voor de Duitsers.
Jozef werd op 30 april 1943 vermoord in Auschwitz, twee maanden na zijn ouders. In 1944 werd mijn oudste broer tijdens een razzia opgepakt en via Kamp Amersfoort als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd. Een jongen van 17 jaar oud. Hij overleefde de oorlog. Jozef Kirschbaum, ook nog maar een jongen, overleefde het niet. Ik heb een betrekkelijk gelukkige tijd beleefd op dat adres. Er zijn veel huizen gesloopt in de Tilanusstraat, maar Tilanusstraat 24’ bestaat nog steeds. Mijn huis, mijn Amsterdam-Oost en ook het adres waar in 1943 een compleet gezin werd opgepakt en vernietigd in Auschwitz. Het drama is pas veel later zichtbaar geworden voor mij. Ik wil de naam van Jozef Kirschbaum adopteren.
Fred Thie
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -