Hans Kok |
14-01-2018 |
Onlangs adopteerde ik de naam Esther Veterman (geboren 08-07-1918). Zij was gedurende de oorlogsjaren mijn vaders vriendin. Esther woonde aan de Bitterstraat te Zwolle en staat hier op de foto met haar niet joodse vriend Herman Kok, mijn vader.
Hij werkte als ambtenaar bij de distributiedienst. Aan het begin van de oorlog dook Esther onder, eerst bij de fam. Wigbers in de Wilgenstraat, later bij mej. Wolters in diezelfde straat. Herman Kok betaalde het kostgeld voor Esther. Zij wordt op 13-04-1943 opgepakt door de Duitsers en opgesloten in het politiebureau te Zwolle. Zij werd op 19-04-1943 naar Westerbork getransporteerd om van daaruit naar Sobibor te worden gebracht, alwaar zij nog dezelfde maand werd vermoord. Haar ouders stierven een paar maand later in het zelfde kamp. Ik sponsor de steen in het Namenmonument, ook namens mijn vader, als eerbetoon aan Esther Veterman opdat haar naam voor altijd herinnerd zal worden. Esther werd slechts 24 jaar.
Hans Kok
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Bouw mee >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -