Lenie van der Boon |
21-09-2021 |
Afgelopen zondag 19 september 2021 hebben mijn moeder (Cornelia v.d. Boon-Kleijn) en ik de uitzending bekeken van de onthulling van het Holocaust Namen Monument.
Dit ontroerde ons, en vooral mijn moeder zo hevig, dat we besloten om de naam te adopteren van Eliazar Danser.
Dit is het verhaal van mijn moeder, zij is 91 jaar en kan zich alles nog goed herinneren wat er in de oorlog afspeelde in Scheveningen.
Eliazar Danser was een koopman die met allerlei spullen, stoffen en prullaria langs de deuren ging in Den Haag en Scheveningen.
Zo ook bij de ouders van mijn moeder (die toen 11 jaar was). Mijn moeder herinnert zich Eliazar (in Scheveningen stond hij bekend als "Danser de Jood") als een hele lieve man. Het vertrouwen in en de genegenheid voor Eliazar waren bij de ouders van mijn moeder zeer groot en wederzijds.
Toen de deportaties begonnen vroeg Eliazar aan de ouders van mijn moeder of zij wat spullen van hem wilden bewaren. Hij zou deze dan na de oorlog wel weer ophalen. Het betrof wat zilverwerk, kleding en lappen stof. Dit alles kreeg een veilige plek in de kruipruimte
onder het huis.
Het gezin van Eliazar bestond uit zijn vrouw, twee dochters met hun echtgenoot en twee kleinkinderen. Voor hun vertrek hebben de ouders van mijn moeder hem aangeboden om voor een kleinkind te zorgen tot na de oorlog. Dit wilde hij echter niet.
Van de familie Danser hebben zij echter nooit meer iets vernomen.
Na de bevrijding heeft mijn opa (dus de vader van mijn moeder) de spullen van Eliazar ergens ingeleverd. Maar de lap oranje stof is gebleven! Van deze stof hebben wij jaren geleden sjerpen gemaakt, welke we dragen als er iets bijzonders te vieren is zoals 50 jaar bevrijding, 75 jaar bevrijding, de kroning, etc. (zie bijgaande foto)
Zodoende hebben wij altijd een herinnering aan "Danser de Jood".
Eliazar en zijn gezin zijn allen overleden in 1943 in o.a. Auschwitz en andere plaatsen. Eliazar op de leeftijd van 49 jaar, zijn dochters en hun echtgenoten midden 20 jaar en de twee kleinkinderen op de leeftijd van 1 jaar en 4 maanden.
Lenie van der Boon
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -