Myriam Boermans |
25-09-2021 |
Mijn grootvader, Jacob Ehrenreich, zoon van Abraham Ehrenreich, uit Deventer, mist op het namenmonument. Misschien is dit omdat hij niet gedeporteerd is.
Omdat hij gemengd getrouwd was en diabetespatiënt heeft hij deportatie enige tijd kunnen ontlopen. Uiteindelijk moest hij toch onderduiken en is opgepakt door de Duitsers. Samen met enkele verzetstrijders is hij gevangen gezet in de Oxerhof, een landhuis tussen Deventer en Bathmen.
Vlak voor de bevrijding, toen de Duitse bewakers inzagen dat ze gingen verliezen, hebben ze zich bezat en alle gevangenen doodgeschoten.
Mijn moeder, Maria Ehrenreich, 96 jaar, is de enige nazaat van de familie Ehrenreich en de naam sterft uit als zij overlijdt.
De hele verdere familie is gedeporteerd naar Sobibor en daar vermoord. Zij staan wel in het namenmonument.
Mijn moeder en ik zijn officieel niet Joods, maar dragen het drama toch met ons mee. Alleen al omdat wij een hele kleine familie hebben doordat een hele tak van de familie is verwijderd. Mijn moeder, een sterke vrouw, heeft nooit emoties getoond. Ik heb haar nooit zien huilen, zelfs niet bij het overlijden van mijn broer.
De enige keer dat ik zag dat ze tranen in haar ogen kreeg, was toen we een keer werden aangesproken door een medewerkster van de klantenservice van de Bijenkorf, waar zij een klantenkaart ging ophalen. Die vrouw zei dat ze zo gehoopt had mijn moeder te treffen omdat zij ook Erenreich heette (zonder h dus). Zij wist te vertellen dat de familie oorspronkelijk uit Tsjechië kwam. Later heb ik in Praag de joodse begraafplaats bezocht en daar stonden inderdaad een groot aantal Ehrenreichs vermeld.
Het zou mooi zijn als mijn grootvader, als slachtoffer van het Nazi-geweld, ook een plekje op het monument zou krijgen, maar ik begrijp ook dat ergens een lijn moet worden getrokken. In ieder geval is er voor mijn ouderlijk huis, Brink 46 in Deventer, een struikelsteen geplaatst, zodat hij niet vergeten zal worden.
Myriam Boermans
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -