Paul Beek |
08-07-2024 |
Boy from Manhattan in Ajax 1
Joodse belhamel Eddy Hamel
De eerste speler van Joodse afkomst en Amerikaanse nationaliteit woonde als laatste in de Rijnstraat 145 op 2 hoog en zou prooi worden van gewetenloze Jodenjagers.
Hij zou het brengen tot eerste van Ajax 1922-1930 en na zijn knieblessure tot coach van onder meer Volendam. Onverwachts eindigden hij en zijn gezin in de gaskamers van Auschwitz in 1943.
Dit is het verhaal van Eddy Hamel, op 21 oktober 1902 in Upper East Side, Manhattan, New York geboren dus Amerikaan.
Vanaf zijn 14e begon het voetballeven van Eddy, zijn 1e club was AFC Coach Jack Reynolds ontdekte Eddy en hij ging over naar Ajax 1. Daar speelde hij als rechtsbuiten van 1922 tot 1930 tot zijn knieblessure waarna hij het actieve voetbal moest opgeven. Maar hij bleef in de voetbalwereld want hij werd trainer/coach van verschillende teams: Alcmaria Vitrix uit Alkmaar, de Kennemers ui Beverwijk en ook de als Joods bestempelde Amsterdamse club WV-HEDW. Maar grootste naam was RKSV Volendam, met aantal van die clubs werd hij kampioen.
Eddy werd net als alle Amsterdamse Joden slachtoffer van de Nazimaatregelen die in 1941 de Joden verwijderden uit hun sportclub en van de velden. Hij was toen pas 39 en stond met lege handen met een gezin, zijn vrouw Johanna Wijnberg trouwde hij in 1929, ze kregen in 1938 tweeling zoons Robert en Paul. Door een misschien ondoordacht moment werd hij op dinsdag 27 oktober op straat opgepakt door rechercheurs van bureau Joodse Zaken omdat hij niet de verplichte Davidsster droeg. Hij was Amerikaan maar kon dat via documenten niet bewijzen en via de Hollandse Schouwburg kwam hij met zijn gezin in kamp Westerbork op 30 oktober 1942. Ze gingen ze 29 januari 1943 op transport "naar het Oosten ", in hun geval Auschwitz. Na aankomst werden Johanna en de jongens meteen vergast maar Eddy werd te werk gesteld en vanwege abces in zijn mond niet meer fit geacht voor werk en vergast op 30 april 1943.
Zo kwam een gruwelijk einde aan levens van de familie Hamel en aan het leven van een voetballer die 125 uitkwam voor Ajax en die Oranje had gehaald ware het niet dat hij Amerikaan was, maar ook voor hun team kwam hij niet uit, ze kenden hem daar helaas niet.
Paul Beek
....................
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -