Riet Verhoeven |
21-02-2022 |
In Assen zijn vier Struikelstenen gelegd voor jongemannen die vanuit Duitsland naar Nederland kwamen. Het waren pioniers die zich voorbereidden op een leven in Palestina om zo aan de opbouw van een Joodse natie te werken. Daarvoor had je een opleiding in een ambacht nodig of ervaring in de agrarische sector. En zo kwamen ze in Drenthe terecht. Ze woonden het laatst in bij de familie Magnus aan de Rolderstraat 54 te Assen. Eén van deze jonge mannen was Herbert Levy.
Herbert Levy werd geboren op 29 januari 1921 te Berlijn.
Hij vluchtte naar Nederland en werd op 6 januari 1939 ingeschreven in de Gemeente Voorst in Gelderland. Op 2 april 1941 volgde de inschrijving bij de gemeente Assen op het adres: Javastraat 3. Later verhuisde hij naar de Rolderstraat 54. Herbert schoolde zich op landbouwkundig terrein in het Zeijerveld in de omgeving van Assen.
Volgens een opsporingsbericht in het Algemeen Politieblad, d.d. 15 oktober 1942, had hij zich niet voor transport gemeld. Hij was blijkbaar richting België gevlucht want op 31 oktober 1942 werd hij vanuit Mechelen gedeporteerd naar Auschwitz. In 1943 verbleef hij daar in een buitenkamp. Later bevond hij zich in maart 1945 in Bergen-Belsen, waar hij op 1 mei 1945 overleed. Herbert werd 24 jaar.
Als vrijwilliger van de Stichting Struikelstenen Assen heb ik onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Herbert en een In Memoriam uitgesproken bij de onthulling van zijn steen. Door zijn naam te adopteren en zijn verhaal te vertellen zorg ik dat hij niet vergeten wordt.
Riet Verhoeven te Assen
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -