Tineke Visscher-Schuurman |
06-11-2021 |
Vandaag heb ik de naam van Hertha Frouwina Gottfriedt geadopteerd en heb van u de bevestiging daarvan ontvangen.
Ik ben inmiddels achtentachtig. Toen Isaac Lipschits in 2000 in de dagbladen bekend maakte dat hij een digitaal Joods monument wilde samenstellen, vroeg hij de lezers om hem zo veel mogelijk te schrijven over de vermoorde Joden die ze hadden gekend. Onder het motto: opschrijven – opdat hun namen niet worden uitgewist. Twee Joodse gezinnen in Groningen waren voor mij als kind belangrijk geweest: dat van onze schoenmaker Mozes de Metz met echtgenote Cato de Metz-Levij en hun zoontje Herman (hem heb ik al eerder geadopteerd), en dat van onze slager Arend Salomon Gottfriedt met echtgenote Rosa Gimnicker. Ze hadden één dochter die als gediplomeerd verpleegkundige werkte in het Apeldoornsche Bos: Hertha Frouwina. Niemand van ‘mijn Joden’ heeft de Holocaust overleefd.
Toen Ies Lipschits aan zijn karwei begon, was ik net gestart met het schrijven van een familieboek voor mijn drie kinderen, waarin uiteraard de oorlog ook een belangrijke plaats inneemt. Gegevens daaruit heb ik ter beschikking gesteld van de onvermoeibare inmiddels overleden speurder, die daar heel blij mee was.
Tineke Visscher-Schuurman
----------------
Iedereen kan bijdragen aan het Namenmonument. Kies de manier die het beste bij u past.
Steun ons >>
Je kunt zelf namen kiezen of de computer een naam laten kiezen.
Doneren via naam adoptie >>
- - -
De Holocaust ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons. Toch voelen veel mensen, ook van jongere generaties, nog altijd de gevolgen van die afschuwelijke tijd. De verschrikkingen van de Holocaust en het gemis van familieleden, vrienden en bekenden werken op verschillende manieren door in het leven van velen. In reactie op onze oproep Wat is jouw verhaal? vertellen mensen hier over.
Jouw verhaal delen? >>
- - -
Het slachtofferregister van Oorlogsgravenstichting
(link opent in nieuw venster)
- - -
Digitaal Joods Monument
(link opent in nieuw venster)
- - -